Vid årsskiftet till 2013 öppnade post- och telestyrelsen upp för att frekvensen 1800 mhz tillåts användas för mobil kommunikation. Det är nämligen den 4g-frekvens som iPhone 5 har stöd för. Sedan dess har mobiloperatörerna byggt ut och testat det nya nätet och så i tisdags så öppnade Tele2 upp sitt nät för allmänheten i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det är fortfarande bara ett litet geografiskt område som har någon täckning men hasigheten är hög, några användare har rapporterat om upp till 50 Mbit/s nedströms vilken är en klar ökning i hastighet jämfört med det ”gamla” 3g-nätet.  Förhoppningsvis kommer täckningen breda ut sig även om det förmodligen tar lång tid innan det når utanför de största städerna. Dels på grund av kostnaderna och dels för att räckvidden är sämre på så kortvågiga frekvenser.

För oss på Vizibly innebär detta i ett långt perspektiv att det går att bygga mer avancerade mobilwebbsidor med mer innehåll och tyngre grafik då det går snabbare att ladda ner webbsidor med 4g. För tillfället får vi nog nöja oss med att räkna på lägre hastigeter men 4g-nätet öppnar helt klart upp för spännande möjligheter!